Wat is de beste leeftijd om een beugel te nemen?

De meeste orthodontie behandelingen starten wanneer je nog in de groei bent, zo tussen de 9 en 13 jaar. In sommige gevallen is het beter om al wat eerder te beginnen met een beugel, zelfs nog voor het wisselen. Onze orthodontisten kunnen dit goed in schatten. Ook volwassenen kunnen bij ons met veel succes geholpen worden. Beugels zijn voor alle leeftijden. Wij zorgen voor gezonde, regelmatige tanden en een stralende lach voor iedereen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Dit is afhankelijk van je leeftijd en de beginsituatie. Gemiddeld duurt een behandeling bij TOP zo’n twee jaar. Het is belangrijk om zelf ook goed mee te werken met de behandeling. Op deze manier kun je zo snel mogelijk genieten van het resultaat.

Doet een beugel pijn?

Het doet geen pijn om een beugel te laten plaatsen. Wel kunnen je tanden en kiezen de eerste dagen wat gevoelig zijn. Je gebit moet nog even wennen aan het duwen van de beugel. Mocht het te pijnlijk zijn, neem dan een paracetamol. Na een paar dagen is je gebit meestal helemaal aan de beugel gewend.

Hoeveel kost een beugel?

De kosten van een beugel zijn afhankelijk van de duur en het soort behandeling. De kosten voor een orthodontie beugelbehandeling zijn landelijk bepaald en worden in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, vaak via het aanvullend pakket. Klik hier voor een overzicht van de landelijk vastgestelde tarieven voor Orthodontie.

Ik heb niet genoeg geld voor een behandeling. Wat kan ik doen?

Afhankelijk van jouw zorgverzekeringspakket worden de kosten voor een behandeling bij TOP vergoed. Mocht je bijstandsgerechtigd zijn, dan kan je in veel gemeenten ook aanspraak maken op bijzondere bijstand voor orthodontie. Neem voor meer informatie contact op met jouw gemeente.

Bestaan er ook onzichtbare beugels?

TOP wil graag dat je je op je gemak voelt met je beugel. Daarom maken wij gebruik van de nieuwste methoden en beugeltechnieken. Wij zijn gecertificeerd aanbieder van alignerbeugels. Met deze doorzichtige en uitneembare beugel zal bijna niemand zien dat jij je tanden recht laat zetten.

Mijn tandarts kan ook een beugel plaatsen. Waarom zou ik kiezen voor een orthodontist?

Een orthodontist is een specialist die na het behalen van de titel ‘tandarts’ nog vier jaar een specialistenopleiding tot ‘orthodontist’ heeft gevolgd. Een orthodontist heeft daarom vaak veel meer kennis en ervaring op het gebied van het rechtzetten van tanden, kiezen en kaken. Daarnaast is een beugel bij een orthodontist niet duurder dan een beugel bij een tandarts.

Kan ik mijn beugel ook poetsen met een elektrische tandenborstel?

Dat kan prima. Let er wel op dat je, net als bij het poetsen met de hand, ook met een elektrische tandenborstel goed tussen de beugel poetst. Sla geen stukken over, poets ook de binnenkant van je gebit en vergeet je tandvlees niet. De specialisten van TOP adviseren hiervoor een tandpasta met fluoride. Zo blijven je tanden sterk en gezond. Klik hier voor onze uitgebreide poetsinstructie.

Mijn beugel is kapot. Wat moet ik doen?

Wanneer er een stuk van je beugel afbreekt, er scherpe delen uitsteken of wanneer een draadje is losgegaan, bel ons dan voor advies. Ook kun je hier even kijken wat je zelf eventueel kunt doen. Loop niet door met een kapotte beugel, want hierdoor kan de behandeling worden vertraagd. Wij maken graag even tijd voor je vrij om de beugel te repareren.

Heb ik een doorverwijzing van de tandarts nodig?

Nee, je hebt bij ons geen doorverwijzing van de tandarts nodig. Mocht je deze wel hebben gekregen van je tandarts, is het handig dit tijdens het eerste bezoek mee te nemen. Neem de eerste keer ook je verzekeringspapieren en je legitimatiebewijs mee. Zo kunnen wij je zo snel mogelijk helpen.

Ik heb net een beugel en mijn tanden beginnen los te zitten. Is dit normaal?

Een beugel duwt tegen je tanden en kiezen en verschuift ze zo naar de goede plek. Het is daarom heel normaal dat je tanden iets los gaan zitten. Dit is zelfs en goed teken: je beugel verricht dan goed werk. Na een paar weken gaan je tanden en kiezen vanzelf weer vast zitten.

Wat is er nieuw in de orthodontie?

Orthodontie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Nieuwe technieken en materialen maken het mogelijk dat er in minder tijd, betere resultaten worden behaald dan vroeger. Ook zijn de beugels tegenwoordig comfortabeler dan in het verleden en zijn ze kleiner en minder zichtbaar geworden.

Wat moet ik de eerste keer meenemen?

Neem de eerste keer bij TOP in ieder geval je legitimatiebewijs mee. Deze gegevens hebben we nodig om je in te kunnen schrijven. Ook is het handig om je verzekeringspapieren mee te nemen, zodat we kunnen uitzoeken hoe het zit met vergoedingen.

Hoe snel kan ik geholpen worden?

Wij zorgen ervoor dat je bij ons zo snel mogelijk geholpen kunt worden. Het is niet alleen prettig om niet lang te hoeven wachten, maar door de behandeling zo snel mogelijk te starten, bereiken we ook nog eens voor het beste resultaat!