Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Deze zuren komen voornamelijk uit dranken, voedingsmiddelen en maagzuur. De slijtage aan het gebit is onomkeerbaar: eenmaal verdwenen tandglazuur komt nooit meer terug.

Heb ik tanderosie?

Drink je veel sap of frisdrank en laat je de bubbels heerlijk rondwalsen in je mond? Dan is de kans groot dat je gebit schade oploopt: tanderosie! Het is een geniepige boosdoener die zich in stilte ontwikkelt. Je kunt tanderosie hebben zonder het zelfs maar te weten...

 

Tanderosie wordt vaak pas opgemerkt wanneer het al te laat is. Je tanden en kiezen worden dunner en doorschijnender, waardoor het gele tandbeen eronder steeds zichtbaarder wordt: hallo gele tanden! Je gebit wordt gevoelig voor koude, hete, zure en zoete voedingsmiddelen. Als de slijtage voortduurt, worden je tanden en kiezen zelfs korter. Dit is vooral duidelijk bij de voortanden.

Wat drink jij meestal?

Heerlijke drankjes kunnen helaas een negatieve impact hebben op je tanden. Hoe meer je ervan geniet, hoe groter de kans op tanderosie. Maar wist je dat zelfs de duur dat je ze in je mond houdt invloed heeft? Direct doorslikken die drankjes dus! Vertel eens, wat is jouw favoriete dorstlesser?

 

Maagzuur

Maagzuur is zeer slecht voor het gebit. Mensen die veel overgeven door bijvoorbeeld spijsverterings-klachten, brandend maagzuur of een eetstoornis (b.v. boulimia) hebben vaak veel last van tanderosie.

Hoe kan ik tanderosie voorkomen?

Zelf kun je veel doen om tanderosie te voorkomen:

  • Neem zo min mogelijk zure producten, maximaal 1 tot 2 keer per dag.
  • Eet niet de hele dag door, maar zorg voor maximaal 7 eetmomenten per dag. Zo krijgt speeksel genoeg tijd om de zuren te neutraliseren.
  • Houd zure voedingsmiddelen en dranken zo kort mogelijk in je mond.
  • Drink zure drankjes door een rietje om zo het contact met de tanden en kiezen te verminderen (zuig het in geen geval door de voortanden naar binnen!).
  • Zuig niet op zure snoepjes, of vitamine-tabletten.
  • Citrusvruchten zijn erg zuur. Zuig daarom niet op citroenen of sinaasappels.
  • Spoel je mond met water, na het eten van zure producten.
  • Kauw regelmatig op een stukje suikervrije (!) kauwgom. Zo neutraliseer je het zuur en stimuleer je de aanmaak van speeksel.
  • Tandglazuur wordt zachter door de inwerking van zuren. Poets daarom pas minimaal 3 kwartier na het eten of drinken van zure producten je tanden.