Bleeklepels

Je hebt van je orthodontist een set retainers gekregen maar deze zijn ook te gebruiken als tandenbleeklepels. Het is belangrijk om ze op de juiste manier te gebruiken. Je kan de op maat gemaakte lepel en de bleekset gebruiken om je tanden gedurende één tot twee weken te bleken. 


Veilig

Om tandenbleekbehandelingen effectief te laten zijn, is het belangrijk om de bijbehorende lepels juist te gebruiken. Deze zijn op maat zijn gemaakt. Onjuist gebruik kan leiden tot gevoeligheid en pijn in de tanden, en kan zelfs het tandglazuur beschadigen. Lees verder om te leren welke stappen je moet nemen om de retainer/tandenbleeklepels op de juiste manier te gebruiken.


Hoe werkt het

Eerst Poetsen

Voorafgaand aan elke bleeksessie is het belangrijk dat je jouw tanden grondig poetst en flost. Zo kunnen voedselresten en vuil op de tanden worden verwijderd, zodat het bleekmiddel alle gebieden goed kan bereiken. Op deze manier wordt voorkomen dat er vlekken ontstaan of dat de tanden ongelijkmatig verkleuren.

Aanbrengen

Breng het tandenbleekmiddel aan volgens de aanwijzingen in de video. Gebruik het spuit tipje om een kleine hoeveelheid van het bleekmiddel op de voorkant van elke tand in de lepel aan te brengen. Beweeg de lepel zachtjes, maar regelmatig terwijl je het bleekmiddel aanbrengt. Zo krijg je meest een efficiënt en veilig resultaat.

Aanduwen

Druk de lepels op de tanden nadat ze gevuld zijn met het bleekmiddel en veeg eventuele overtollig materiaal weg om irritatie van het tandvlees te voorkomen. Spuug de bleekgel die per ongeluk los in je mond is gekomen in een gootsteen uit en slik het niet door.

Tijd

Het is belangrijk om de bleekhoesjes te dragen voor de voorgeschreven tijdslimiet, die afhankelijk is van de concentratie peroxide in de gel. Stop onmiddellijk als er irritaties of gevoeligheid optreden. Het is raadzaam om de bleekhoesjes één keer per dag te dragen voor optimale resultaten.

Poetsen na de tijd

Om je tanden te reinigen en de bleektray voor de verdere nacht te gebruiken, moet je na het bereiken van de tijdslimiet de lepel te verwijderen en je mond goed te spoelen. Gebruik vervolgens een tandenborstel om eventuele resterend bleekmiddel te verwijderen. Om eventuele resterende gel uit de bleektrays te verwijderen, kunt je dezelfde tandenborstel gebruiken. En als je ongemak aan jouw tanden ervaart, kan desensibiliserende tandpasta zoals Sensodyne helpen om pijn te verminderen. Daarna doe je de zelfde schone bleektray over jouw schone tanden en spoel met wat water. Daarna ga je de nacht in. Pas morgenochtend haal je de nachtbeugel weer uit je mond. Pasop met gekleurde voedingsmiddelen. 

 

 

Maak de lepel schoon en bewaar de resterende gel

Om ervoor te zorgen dat de lepels hygiënisch blijven, is het belangrijk om ze schoon te maken voordat je ze in een beugelbakje plaatst voor gebruik tijdens de volgende behandeling. Zo blijven ze fris en klaar voor gebruik!.

Een enkele spuit kan tot wel zes keer gebruikt worden, overgebleven gel moet bewaard worden in een koelkast of andere koude omgeving.

 

Advies:

Het is niet aan te raden om stappen over te slaan of het bleekmiddel langer op de tanden te laten zitten om het proces te versnellen, omdat dit kan leiden tot pijn of schade. Neem gerust contact op met ons als je vragen hebt over de tandenbleekprocedure.


Samengevat:

 1. Je retainer en je bleektray zijn een en hetzelfde!
 2. je mag geen gaatjes of afgebroken tanden hebben
 3. Realiseer je dat tandbeen niet gebleekt kan worden. Alleen tandglazuur
 4. Poets eerst je tanden.
 5. Ga naderhand niets eten en drinken met kleur.
 6. Je draagt de bleektray's altijd 's avonds na het eten.
 7. Niet langer dan 3 á 4 uren achter elkaar bleken.
 8. Maak daarna met jouw tandenborstel de tray schoon en je tanden en kiezen. 
 9. Draag de tray daarna gedurende de avond MAAR ZONDER BLEEKMIDDEL.
 10. Dit zorgt ervoor dat de tanden weer herstellen van het dehydraterende effect van het bleekmiddel.
 11. Gebruik tussen de bleeksessies geen lippenstift. Dit trekt in de tanden waardoor ze weer verkleuren!

Video: Hoe moet je de tray vullen met bleekgel