Om zwelling en blauwe plekken na een versnelde beugelbehandeling of tandheelkundige ingreep te verminderen, kun je gebruik maken van koude kompressen op het getroffen gebied en het vermijden van activiteiten die de bloedcirculatie kunnen verhogen.

Bloeduitstortingen

Een bloeduitstorting ontstaat wanneer kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd raken, waardoor bloed zich onder de huid ophoopt. Na verloop van tijd wordt de bloeduitstorting afgebroken en omgezet in bilirubine, wat leidt tot een verandering in kleur van blauw/paars naar groen/geel, totdat de plek uiteindelijk geneest na enkele dagen tot weken.

Zwellingen

Bloeduitstortingen kunnen dieper in de huid liggen zonder direct zichtbare verkleuring van de huid. Dit veroorzaakt zwelling, wat een normaal verschijnsel is. De zwelling is meestal het hevigst binnen 48 uur na de ingreep. Na enkele dagen tot weken zal de zwelling volledig verdwijnen.

Wat te doen

Na een ingreep is het aan te raden om de plek te koelen met behulp van ijs of een koelelement om bloedvaten samen te laten trekken en bloeduitstortingen en zwelling te verminderen. Het is essentieel om het ijs nooit rechtstreeks op de huid te leggen, maar het altijd in een doek te wikkelen om bevriezing te voorkomen. De volgende dag kan warmte worden toegepast om de bloedvaten te verwijden en de bloedcirculatie te bevorderen, wat het genezingsproces ten goede komt. Gebruik hiervoor speciale warmtepakkingen en zorg ervoor dat ze ook in een doek zijn gewikkeld om verbranding van de huid te voorkomen. Het koelen met een ice pack op de eerste dag en het gebruik van warmte op de tweede dag kan helpen bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van de bloedcirculatie voor een sneller genezingsproces. Ook kan je Arnica zalf gebruiken Arnica is een natuurlijk middel dat zwellingen vermindert en de doorbloeding van de huid verbetert. Bloeduitstortingen trekken hierdoor sneller weg. Arnica zalf is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Smeer de zalf meerdere keren per dag op de aangedane plek totdat de klachten verdwenen zijn. Het is belangrijk om de zalf voorzichtig op de intacte huid aan te brengen en lichtjes in te masseren. Daarnaast is het drinken van veel water en het consumeren van voedingsmiddelen rijk aan vitamine C ook nuttig om afvalstoffen af te voeren en de vorming van beschermend collageen weefsel te bevorderen.