WERKWIJZE

Van het eerste bezoek tot de beugelbehandeling en de nazorg.
Bij TOP Orthodontie in Enschede & Haaksbergen is je gebit in goede handen.

Eerste consult

Tijdens het eerste consult maken we kennis met elkaar. Onze orthodontist zal de stand van je tanden, kiezen en kaken goed bekijken en vertellen wat de mogelijkheden zijn. Ook gaan we de eerste keer meteen foto’s maken van je gebit, kaken en gezicht. Je hoeft niet lang op deze uitslag te wachten, want bij ons krijg je direct van de orthodontist te horen welke beugel nodig is om je gebit weer mooi recht te krijgen. Verder krijg je een schatting van de te verwachten kosten. Je krijgt bij ons altijd alle ruimte om vragen te stellen en je mag natuurlijk altijd meebeslissen over je eigen behandeling.

 

Groei, gebitsontwikkeling en afwachten 

Soms adviseert de orthodontist dat het beter is een behandeling nog even uit te stellen. Dit is afhankelijk van je groei en gebitsontwikkeling. Het zgn Watchful Waiting principe. Het kan ook zijn dat in overleg wordt besloten dat behandelen niet nodig is. 

 

Documentatie

Tijdens de documentatie gaan we wat korte onderzoeken bij je doen.

Foto’s

Allereerst worden er twee röntgenfoto’s gemaakt: één foto waarop de stand van je tanden en kiezen goed is te zien en één foto waarop de stand van je kaken goed is te zien. Ook worden er digitale foto’s van je gezicht gemaakt.

Digitale mondscan

Voor het maken van gebitsafdrukken hoef je bij ons niet meer te ‘happen’ in gips. Met onze digitale mondscanner met speciale camera maken we snel en comfortabel een exacte afdruk van je gebit. De digitale mondscanner is hygiënisch in gebruik. Dus geen geknoei meer, kokhalzen door het happen of een vieze nasmaak. Het kost slechts een paar minuten om een 3D-afdruk van je gebit te maken. Het resultaat is direct op beeldscherm te zien en ook beter te beoordelen. De digitale mondscanner brengt het gebit exact in beeld. Door het innovatieve systeem is de afdruk nauwkeuriger dan een gipsmodel.

Persoonlijk behandelplan

Naar aanleiding van deze onderzoeken stelt onze orthodontist een persoonlijk behandelplan op. Dit plan wordt altijd eerst met jou besproken, soms kan dat direct en soms in een vervolgafspraak. In dit gesprek legt de orthodontist precies aan je uit op welke plekken je gebit scheef staat en wat er moet gebeuren om dit te verhelpen. Je krijgt te horen welke beugel(s) je krijgt en hoe lang je die ongeveer moet dragen om het beste resultaat te bereiken.

Indicatie kosten beugel

Wanneer het behandelplan bekend is, kunnen we ook een goede schatting geven van de kosten die aan de behandeling verbonden zitten. In sommige gevallen worden deze kosten (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Nu we een goed beeld hebben gekregen van jouw gebit, kan de behandeling echt beginnen en kun je uitkijken naar een mooi en regelmatig gebit!

 

Poetsafspraak

Met schone tanden en gezond tandvlees gaat een beugelbehandeling een stuk sneller. Wanneer je een beugel draagt, vraagt je gebit extra aandacht om goed schoon te houden. Het is daarom belangrijk dat je goed weet hoe je moet poetsen voordat je een beugel krijgt.

Rode tanden

Tijdens de poetsafspraak gaat onze mondhygiëniste kijken naar jouw poetsgedrag. Hiervoor kleuren we met een klein kwastje je tanden met een rode vloeistof. Na het spoelen laat de vloeistof dan direct zien waar je tanden en tandvlees goed schoon zijn. De plekken die rood kleuren vragen nog extra aandacht bij het poetsen. Onze mondhygiënisten geven je hiervoor graag handige tips. Ook vertelt de mondhygiënist iets over voeding en wat je allemaal goed kunt blijven eten met een beugel.

 

De beugelbehandeling

Bij de meeste orthodontische behandelingen worden vaste of uitneembare beugels gebruikt. Deze beugels zorgen ervoor dat tanden, kiezen en kaken in een optimale positie worden geplaatst.

Twee fasen behandeling

Wanneer je nog in de groei bent, bestaat de eerste fase van een behandeling vaak uit het rechtzetten van de boven- en onderkaak. Hiervoor worden meestal uitneembare beugels gebruikt, zoals de blokbeugel en de buitenbeugel. In de volgende fase worden de tanden en kiezen recht gezet. Dit gebeurt in de meeste gevallen met een vaste slotjesbeugel of de uitneembare onzichtbare beugel.

 

Veilige behandeling bij TOP

Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom werken we bij TOP volgens een strak hygiëne protocol. We zorgen niet alleen voor onze persoonlijke hygiëne, ook de behandelkamer en de instrumenten die we gebruiken voldoen aan de laatste sterilisatienormen. Onze speciale omloop-assistente zorgt ervoor dat iedere behandeling weer wordt gestart met schoon materiaal en een schone ruimte.

 

Tussentijdse beugel controle

Omdat je gebit langzaam naar de goede positie wordt geduwd, is het belangrijk de beugel geregeld aan te passen. Hiervoor zien we je graag terug op de tussentijdse controle. De specialisten van TOP kijken dan even naar je gebit en beugel.

Wanneer je een 'slotjesbeugel' draagt en het beugelsysteem regelmatig wordt aangepast, krijg je ook regelmatig een nieuwe draad in je beugel. Hierdoor wordt er opnieuw voldoende kracht op de tanden en kiezen uitgeoefend.

Andere beugels, zoals de ‘blokbeugel’, kunnen hiervoor worden aangedraaid. Verder bekijken wij of de beugel nog goed zit en of er niets is afgebroken. Om je gebit gezond te houden, kijken we ook even of het poetsen goed gaat. Je hebt tijdens de tussentijdse controle natuurlijk alle ruimte om vragen te stellen. Zo werken we samen met jou aan jouw nieuwe, stralende gebit.

Online beugel controle

Heb je een beugelbehandeling met de ‘online beugel’ dan plannen wij regelmatig een ‘controle-afspraak’ via een videogesprek in. Met behulp van de ScanBox kan je eenvoudig gebitsfoto’s maken. Via een beveiligde verbinding kan je de foto’s digitaal naar ons verzenden. Wij beoordelen de foto’s en volgen de behandeling nauwgezet. Met de Dental Monitoring® app houden we gemakkelijk contact.

 

Nazorg

En dan komt het moment dat je beugel eruit mag. Het is nu belangrijk om dit goede resultaat vast te houden. Je tanden en kiezen hebben namelijk vaak nog wat langer de tijd nodig om op hun nieuwe plek te blijven staan. Daarom krijg je na de beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. In de nazorgfase vindt nog een paar keer een controle plaats. Als je zelf vragen hebt, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Nu de behandeling is afgerond, kun je gaan genieten van je mooie, stralende gebit.

 


Onze werkwijze:

Tijdens het eerste consult met onze orthodontist wordt je gebit beoordeeld, inclusief de stand van je tanden, kiezen en kaken. We maken ook foto's van je gebit, kaken en gezicht. Direct na het onderzoek zal de orthodontist je vertellen welke beugel nodig is om je tanden recht te zetten en een schatting geven van de verwachte kosten. Soms kan de orthodontist adviseren om de behandeling uit te stellen, afhankelijk van je groei en gebitsontwikkeling. In sommige gevallen kan er ook worden gezien dat behandeling niet nodig is.


Stap 1: Foto's

Allereerst worden er twee röntgenfoto’s gemaakt: één foto waarop de stand van je tanden en kiezen goed is te zien en één foto waarop de stand van je kaken goed is te zien. Ook worden er digitale foto’s van je gezicht gemaakt

Stap 2: Digitale mondscan

Met onze digitale mondscanner maken we een exacte 3D-afdruk van je gebit. Het enige dat je hoeft te doen, is even je mond open te houden. Comfortabel, hygiënisch en binnen een paar minuten heb je het resultaat. De afdruk is nauwkeuriger dan een gipsmodel. Geen geknoei, kokhalzen of vieze nasmaak meer.

Stap 3: Persoonlijke behandelplan

Naar aanleiding van deze onderzoeken stelt onze orthodontist een persoonlijk behandelplan op. Dit plan wordt altijd eerst met jou besproken. In dit gesprek legt de orthodontist precies aan je uit op welke plekken je tanden en kiezen scheef staan en wat er moet gebeuren om dit te verhelpen. Je krijgt te horen welke beugel(s) je krijgt en hoe lang je die ongeveer moet dragen om het beste resultaat te bereiken.

Stap 4: Indicatie kosten beugel

Wanneer het behandelplan bekend is, kunnen we ook een goede schatting geven van de kosten die aan de behandeling verbonden zitten. In veel gevallen worden deze kosten (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Nu we een goed beeld hebben gekregen van jouw tandstand, kan de behandeling echt beginnen en kun je uitkijken naar een mooi en regelmatig gebit!

Stap 5: Poetsafspraak

Met schone tanden en gezond tandvlees gaat een beugelbehandeling een stuk sneller. Wanneer je een beugel draagt, vraagt je gebit extra aandacht om deze goed schoon te houden. Het is daarom belangrijk dat je goed weet hoe je moet poetsen voordat je een beugel krijgt.

Tijdens de poetsafspraak gaat onze mondhygiëniste kijken naar jouw poetsgedrag. 

Stap 6: Beugelbehandeling

Bij de meeste orthodontische behandelingen worden vaste of uitneembare beugels gebruikt. Deze beugels zorgen ervoor dat tanden, kiezen en kaken in een optimale positie worden geplaatst.

Twee fasen behandeling

Wanneer je nog in de groei bent, bestaat de eerste fase van een behandeling vaak uit het rechtzetten van de boven- en onderkaak. Hiervoor worden meestal uitneembare beugels gebruikt. In de volgende fase worden de tanden en kiezen recht gezet. Dit gebeurt in de meeste gevallen met een vaste slotjesbeugel of de uitneembare onzichtbare beugel.

 

Stap 7: Tussentijdse controles

Regelmatige aanpassingen en controles zijn belangrijk bij een beugelbehandeling. Bij een slotjesbeugel krijg je regelmatig een nieuwe draad. Tijdens de controle worden je tanden en beugel gecontroleerd, wordt gekeken of alles goed zit en gecontroleerd of er niets is afgebroken. Ook wordt er gelet op het poetsen. Bij een online beugelbehandeling worden regelmatige controle-afspraken via de Dental Monitoring@ app gepland, waarbij je gebitsfoto's digitaal kunt verzenden voor beoordeling. We werken samen aan een nieuw, stralend gebit.

Stap 8: Nazorg

Gefeliciteerd met het afronden van je beugelbehandeling! Het is belangrijk om je nieuwe glimlach te behouden en daarom is de retentiebeugel essentieel. Draag de retentiebeugel volgens de instructies van je orthodontist. Blijf ook regelmatig naar controles gaan om de voortgang te evalueren. Als je vragen hebt, neem dan contact op met ons.