De activator

Een blokbeugel is een uitneembare beugel om een verkeerde beet te corrigeren. Ook wel een "activator" genoemd. De beugel zet de kaken recht, waardoor kauwen en praten verbetert. De mond sluit beter en de beet is functioneler.

Een blokbeugel wordt ingezet bij een overbeet. De onderkaak staat dan te ver naar achter ten opzichte van de bovenkaak. Door de blokbeugel schuift de onderkaak iets naar voren. Zo sluiten de kaken weer goed op elkaar aan.

De uitneembare beugel wordt alleen gedragen 's nachts en een deel van de dag. Na de draagperiode zijn de kaak en beet gecorrigeerd. De tandarts kan de blokbeugel inzetten om op een eenvoudige manier een verkeerde kaakstand en overbeet te verbeteren.

Een blokbeugel is een effectieve behandeling van kaakafwijkingen. Het geeft een betere beet en verbetert kauwfunctie en spraak. De uitneembare beugel corrigeert de kaakstand zonder vaste apparatuur. Een eenvoudige oplossing voor functionele problemen door een verkeerde kaakstand.

Hoe werkt een activator

Een blokbeugel of ook wel de ‘Van Beek activator’ heeft twee functies: hij stimuleert de groei van je onderkaak en remt de groei van de bovenkaak af. De beugel bestaat uit een soort ‘blok’ die klemt aan je bovenkaak en tegelijk je onderkaak naar voren duwt. In combinatie met een hoofdband zorgt dit er voor dat je kaken op deze manier in de goede stand groeien. 

In de groei

Een blokbeugel kan alleen effectief zijn tijdens de groeiperiode. Daarom is het van cruciaal belang om de voorgeschreven activator correct te dragen. Zodra de groeifase voorbij is, wordt het moeilijk om de positie van de kaak te corrigeren. In dat geval kunnen slotjesbeugels of aligners een oplossing bieden om de tanden op latere leeftijd recht te zetten.

Beugel-instructies

Voor het beste resultaat moet je de blokbeugel 10 tot 11 uur per dag dragen. In ieder geval altijd ’s nachts in bed. Dan groei je het meest en werkt de beugel dus het best. Je hoeft de Van Beek niet op school, op de sportclub of ergens anders buitens huis te dragen. Dat heeft weinig effect en de beugel kan dan beschadigen of kwijt raken.


De plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die is bedoeld om tanden of kiezen die scheef staan, recht te duwen. Deze beugel kan tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen (dit kan wel met een slotjesbeugel). De plaatbeugel is daarom perfect geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.

 

Hoe werkt een plaatbeugel

Een plaatbeugel is een orthodontisch hulpmiddel bestaande uit een kunststof plaatje dat tegen het gehemelte rust en met metalen klemmetjes aan de kiezen wordt vastgezet. Het apparaat helpt om tanden en kiezen mooi op een rijtje te plaatsen met behulp van een veerkrachtige metalen draad die over de tanden loopt. Ontdek hier meer informatie over de voordelen van plaatbeugels voor jouw tandcorrectie.

Expansieplaat

Een expansieplaat is een soort plaatbeugel die wordt gebruikt om je bovenkaak te verbreden. Na de behandeling sluiten je kaken beter op elkaar aan en heb je meer ruimte in je mond. Het trekken van kiezen kan hierdoor vaak worden voorkomen. Hiervoor moet de schroef in de expansieplaat iedere week 1 slag uitgedraaid worden.

Beugel-instructies

Voordat je de plaatbeugel krijgt, vertelt de orthodontist hoeveel uur per dag de plaatbeugel gedragen moet worden. De plaatbeugel kan tijdens het eten gewoon ingehouden worden. Maak je beugel na iedere maaltijd goed schoon met een tandenborstel en wat water. 


De buitenbeugel

Een buitenbeugel of buitenboordbeugel heeft twee functies: hij beïnvloedt de groei van je bovenkaak en verplaatst je bovenste kiezen. Hierdoor krijg je meer ruimte in je mond, zodat scheve tanden recht gezet kunnen worden en je beter kunt kauwen. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

 

Hoe werkt het

Een buitenbeugel zit vast aan je kiezen door middel van metalen ringetjes. Via een nekband kan de beugel aan de ringetjes vastgemaakt worden. Je kunt de beugel zelf in en uit doen. Het handige aan deze uitneembare beugel is dat je er niet mee hoeft te eten en je deze makkelijk kunt schoonmaken. De buitenbeugel geeft het snelste en het beste resultaat wanneer je nog in de groei bent.

Beugel-instructies

Je hoeft een buitenbeugel echt niet de hele dag te dragen. Maar wel vooral ’s avonds en ’s nachts. Je kunt de beugel beter niet dragen tijdens het sporten of met het eten. Poetsen met een buitenbeugel is niet moeilijk. Doe de beugel wel eerst even uit en let erop dat je extra goed de metalen ringetjes om je kiezen poetst.