Onzichtbare beugel van Top Orthodontie

Bij Top Orthodontie bieden we een onzichtbare beugelbehandeling voor alle leeftijden. Onze beugel is niet alleen gemakkelijk en snel, maar ook comfortabel. Het bestaat uit transparante aligners die minder opvallen dan een traditionele beugel. Kies voor onze efficiënte en comfortabele onzichtbare beugelbehandeling om uw tanden recht te zetten!

Voordelen van onze transparante beugel

Een onzichtbare beugel biedt tal van voordelen. Het voornaamste voordeel is dat de beugel minder opvalt dan een traditionele beugel. Dit komt door het transparante materiaal van de aligners. Onze onzichtbare beugel is erg comfortabel dankzij de op maat gemaakte aligners, die makkelijk uitneembaar zijn. Deze uitneembaarheid maakt het eenvoudig om te eten en te poetsen, waardoor uw mondhygiëne behouden blijft. De behandeling is snel en efficiënt en bovendien betaalbaar.

Een onzichtbare beugelbehandeling bij Top Orthodontie


Stap 1:

Kennismaking

Tijdens het kennismakingsgesprek bij zal onze orthodontist beoordelen of een behandeling met transparante aligners geschikt is voor jouw gebit. 

Stap 2:

Gebitsscan

We nemen digitale afdrukken van je gebit en stellen op basis van jouw wensen en verwachtingen een behandelplan op. 

Stap 3:

3D-animatie

Onze orthodontist kan door middel van een virtuele 3D-animatie laten zien hoe je tanden gaan bewegen en wat het resultaat zal zijn.

Stap 4:

Behandelplan

Onze orthodontist bespreekt met jou het behandelplan. Er kunnen eventueel nog aanpassingen worden gedaan. Wij geven je een overzicht van de te verwachten kosten. 

Stap 5:

Productie

Wij maken alle aligners voor jou op maat in onze eigen techniekruimte. Je ontvangt de draag instructies. Iedere aligner verschilt iets van de vorige zodat je tanden en kiezen stapje voor stapje naar de juiste positie worden bewogen.

Stap 6:

behandeling

Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk om de aligners de hele dag te dragen, behalve tijdens het eten of tandenpoetsen.

Stap 7:

Begeleiding 

Bepaal zelf je behandelijd.. Wij zijn er er om jou te begeleiden! Dit kan op de praktijk, maar bij ons kan je ook kiezen voor online contact via de Dental Monitoring app. 

Stap 8:

Resultaat

Een behandeling met de doorzichtige beugel duurt gemiddeld korter dan de behandeling met een metalen beugel. Zo kan je sneller genieten van je stralende lach!DIT DOEN WIJ VOOR JOU

 • Wij zijn jouw coach
  Wij zorgen dat jouw beugelbehandeling zo snel en optimaal mogelijk verloopt.
 • Wij zijn betrokken
  Wij geven advies en staan altijd klaar voor vragen of opmerkingen.
 • Wij motiveren
  Wij stimuleren eigen verantwoordelijkheid en geven jouw vrijheid binnen jouw behandeling.
 • Wij hebben lage tarieven
  Je krijgt van ons kosteloos een set additionele refinement aligners wanneer nodig. Ook geven wij je een gereduceerd tarief voor vervangende
  retentiebeugels.
 • Wij geven jou een gezond en stralend gebit!

DIT DOE JE VOOR JEZELF

Je realiseert je dat je in jezelf investeert, dus:

 • Je bent therapietrouw
  Je draagt de beugel volgens de voorschriften en je gaat zorgvuldig om met je beugel.

 • Je bent coachbaar
  Je stelt je open en eerlijk op, bent gemotiveerd en staat open voor ons advies.

 • Je komt afspraken na
  Zowel op onze praktijk als tijdens online afspraken.

 • Je zorgt voor een optimale mondhygiëne

  Elke dag na elke maaltijd je tanden poetsen en flossen. Na het poetsen met fluoride tandpasta je mond leeg spugen en niet naspoelen. Aligner over je tanden en pas dan even naspoelen. 

 • Je neemt initiatief
  Je neemt contact met ons op bij vragen of problemen. 

 • Je werkt gemotiveerd toe naar je eigen doel: een mooi en stralend gebit!


Hoe bewegen doorzichtige beugels eigenlijk je tanden?

Alle orthodontische behandelingen maken gebruik van kracht om tanden te verplaatsen. Bij slotjesbeugels wordt individuele kracht op de tanden uitgeoefend met behulp van draden en slotjes. Daardoor komen de tanden op de juiste plaats te staan .

Bij doorzichtige beugels wordt kracht op een andere manier toegepast. In plaats van een individuele kracht wordt er op alle tanden gelijktijdig kracht uitgeoefend, waardoor de behandeling sneller verloopt.

Een alignerbehandeling verloopt aanzienlijk sneller dan een behandeling met een slotjesbeugel. Gemiddeld duurt een alignerbehandeling 9 maanden, terwijl bij traditionele metalen beugels 18 tot 24 maanden nodig zijn. De benodigde tijd voor het behalen van de gewenste resultaten is voornamelijk afhankelijk van de complexiteit van het behandelplan. Met aligners kun je al na 6 weken een positief resultaat zien bij matige scheefstand. Echter, bij aanzienlijke tandstand- en kaakproblemen kan de behandeling langer duren. Het is essentieel om alle instructies van je orthodontist nauwgezet op te volgen om snelle resultaten te behalen.

Waarom Het Belangrijk Is Om Je Aligners Twee Weken Te Dragen

Wist je dat hoewel je tanden er in je mond stabiel uitzien, ze eigenlijk constant in beweging zijn? Dit komt door de elastische structuren die je tanden op hun plaats houden in de kaak. Onzichtbare beugels maken gebruik van deze natuurlijke bewegingen van je tanden. Elke set aligners verplaatst je tanden ongeveer een kwart millimeter in de eerste 3 dagen van dragen. Echter, het kost meer tijd voor het bot rond je tanden om zich aan te passen aan de nieuwe tandposities, dit duurt ongeveer 4 dagen. Daarna is nog een volle week hersteltijd nodig voor de biologie rond de tanden. Daarom is het cruciaal om gedurende 2 weken 22 uur per dag te dragen: de eerste week is essentieel voor de behandeling, de tweede week minder.

22 uren per dag dagen!

Het is van cruciaal belang om aligners zoals voorgeschreven te dragen, meestal tussen de 20 en 22 uur per dag, voor een effectieve behandeling. Opvolging van de instructies is essentieel voor nauwkeurige tandcorrectie en om het gewenste resultaat binnen de geplande tijd te behalen. Onjuiste draagtijden of verlenging van de periode waarin een set aligners wordt gebruikt, zal de effectiviteit van de behandeling altijd verminderen.

Deze duidelijke uitleg benadrukt het belang van consistent aligner-gebruik en biedt wetenschappelijke onderbouwing. Tandverplaatsing met aligners is afhankelijk van biologische reacties in het tandvlees en kaakbot, waaronder het paradontaal ligament (PDL) en het omliggende botweefsel. Hier meer over dit proces voor effectieve tandcorrectie.

Het paradontaal ligament (PDL)

 1. Het parodontale ligament (PDL) fungeert als een schokdemper tussen de tanden en het bot. Wanneer de aligners druk uitoefenen op de tanden, reageert het PDL, wat verschillende cellulaire reacties in het botweefsel veroorzaakt, waaronder de activiteit van osteoclasten. Osteoclasten zijn de botcellen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van botweefsel, waardoor tanden kunnen verschuiven naar hun nieuwe positie.

   

  Om ervoor te zorgen dat de tandverplaatsing effectief is, is het essentieel om de aligners gedurende de aanbevolen 22 uur per dag te dragen. Osteoklasten hebben constante druk nodig om actief te blijven. Wanneer de druk wegvalt, bijvoorbeeld als de aligners langere tijd niet gedragen worden, neemt de activiteit van de osteoklasten af en stopt de voortgang van de tandverplaatsing. Zorg er daarom voor dat de aligners regelmatig gedragen worden om de behandeling succesvol te laten verlopen.

  Het is cruciaal om de aligners consequent te dragen om botverandering en tandverplaatsing te behouden en het behandeldoel binnen de geplande tijd te bereiken. Ongeveer 3 uur zonder aligners zal het tandverplaatsingsproces beïnvloeden. Regelmatig dragen van aligners is belangrijk voor effectieve resultaten.

Onderbreking van de Celactiviteit:

Zoals eerder besproken, zijn de cellen betrokken bij botremodellering, de osteoklasten, afhankelijk van constante druk om actief te blijven. Wanneer de aligners te lang niet worden gedragen, zal dat de activiteit van deze cellen stoppen. Dit zal altijd de voortgang van de behandeling vertragen.

Terugveren van Tanden:

Door de PDL die om de wortel ligt, hebben tanden de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie wanneer de druk van de aligners voor een periode wordt onderbroken. Het paradontale ligament fungeert als een schokdemper en heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe positie van de tanden. Zonder constante druk kunnen de tanden beginnen terug te bewegen. Dit komt doordat het paradontale ligament enige tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe positie van de tanden.

Verlenging van de Behandeltijd:

Het niet dragen van de aligners voor de aanbevolen tijd van 22 uren per dag zal leiden tot een langere behandelduur, omdat de geplande tandverplaatsing niet volgens schema plaatsvindt.

Oncomfortabel Gevoel bij het Opnieuw Dragen:

Als de aligners voor langere tijd niet worden gedragen, kan het zijn dat ze strakker aanvoelen of zelfs pijnlijk zijn wanneer ze weer worden ingebracht. Dit komt doordat de tanden enigszins zijn teruggeveerd naar hun oorspronkelijke positie.

Aligners mogen alleen strak zitten als ze nieuw uit de verpakking komen. Als deze enige tijd gedragen zijn mogen ze NIET meer strak zitten.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van de orthodontist nauwgezet op te volgen en de aligners voor de voorgeschreven tijd te dragen om het meest effectieve resultaat te bereiken en de behandeltijd niet onnodig te verlengen.

Wat gebeurt er als je de beugels niet lang genoeg draagt?

Als je de beugels niet lang genoeg draagt, kunnen je tanden terugkeren naar hun oude positie. Dit veroorzaakt niet alleen ongemak en pijn, maar leidt ook tot extra kosten en verlies van vooruitgang. Zorg ervoor dat je je aan de voorgeschreven draagtijd van 22 uur per dag houdt om het beste resultaat te behalen.

Hoe voorkom je problemen?

Het dragen van doorzichtige beugels kan in het begin even wennen zijn. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen:

- Houd je eetgewoonten bij: Het is makkelijk om na het eten je beugels te vergeten. Houd bij hoe vaak en hoe lang je eet, zodat je binnen de toegestane tijd blijft.

- Stel alarmen in: Vergeet je vaak je beugels weer in te doen na het eten? Stel een in alarm op je telefoon en maak een herinnering.

- Drink koud water bij pijn: Als je pijn hebt, hoef je je aligners niet uit te doen, dit lost namelijk niets op. Drink koud water en na een poosje zal de pijn verlichten. Na enkele uren zijn de klachten verdwenen.

Doorzichtige beugels zijn even wennen, maar met deze tips kun je ervoor zorgen dat je het maximale resultaat behaalt.

Regelgeving en kostenverklaring

Alle organisaties die zich bezig houden met de mondzorg, de KNMT, NVvO, VTvO, NZa* etc. hebben bepaald, dat het verzamelen van deze info voorafgaande een behandeling verplicht is voor elke echte orthodontist in Europa. Maar buiten dat het opnemen van deze gegevens verplicht is, hebben we ze ook nodig voor het maken van een zorgvuldig behandelplan.

In alle gevallen moet je voor de eerste keer wel fysiek naar de praktijk komen. Dit bezoek is niet gratis. ("gratis" aanbieders zijn nooit echte orthodontisten)

We verzamelen alle noodzakelijke gegevens. Dat is niet alleen naam, geboortedatum, etc. maar we gaan dan ook een aantal mondfoto’s en gezichtsfoto’s maken. Evenals een paar röntgenfoto’s en een 3D-mondscan.

Samen met de orthodontist ga je een keuze maken welke beugelbehandeling met het daarbij behorende servicebehandeling het beste bij je past. Dit heet “shared decision making”.

* Het bedrag is exclusief de kosten van het eerste consult en eventuele röntgenfoto’s die nodig zijn om het behandelplan op te stellen. We moeten namelijk informatie verzamelen over het tanddragende bot, wat per persoon verschilt en afhankelijk is van de gebitssituatie en kaaksituatie. De door ons berekende kosten van de röntgenfoto’s zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het consult is nodig om te bepalen welke röntgenfoto’s er nodig zijn. Bij dit consult geven we duidelijkheid over de mogelijke kosten.

Nadat het röntgenonderzoek is gedaan en het behandelplan is opgesteld, bent u vrij om te beslissen of u de behandeling wilt ondergaan of niet. Als u er, helaas, voor kiest, geen gebruik te maken van onze diensten, worden de consultatie- en röntgenonderzoekskosten niet terugbetaald.


Heeft u interesse in een onzichtbare beugelbehandeling of wilt u meer informatie over een behandeling bij Top Orthodontie? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij beantwoorden het bericht zo snel mogelijk.