Hoe werkt een hyrax?

Een hyrax zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de hyrax zit een schroefje die iedere dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Het apparaat duwt zo je tanden en kiezen naar buiten. Er kan hierdoor een spleet tussen de voortanden ontstaan. Deze spleet moet gecorrigeerd worden met een onzichtbare beugel of een slotjesbeugel

 

Vroeg stadium

Vanwege de flexibiliteit van het weefsel in het midden van de bovenkaak bij kinderen, wordt de hyrax vaak in een vroeg stadium gebruikt. Na verloop van tijd vergroeit het weefsel te veel en kan de bovenkaak alleen nog worden verbreed door middel van een kaakoperatie.

 

Ook tijdens de groeispurt kan de breedte van de bovenkaak eenvoudig worden gecorrigeerd met een Quadhelix beugel of onze alignerbeugels. Er is echter een maximum aan de correctie. Met behulp van onze alignerbeugels kunnen we de kaak tot ongeveer 8 mm breder maken. De meesten willen ook niet meer, omdat dit het gezicht verandert.

Wennen

Maar is de hyrax gewoon nodig en is dat gewoon de beste aanpak (kan het niet op een andere manier), dan is het in het begin best wennen. Hij wordt iedere dag weer op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kun krijgen op je tanden, kiezen of kaken. Het praten en eten met een hyrax went snel. Zorg ervoor dat je de hyrax altijd goed schoon houdt, zodat er geen etensresten achter blijven zitten.

Voorzichtig met kaakexpansie!

Staat uw kind of uzelf op het punt een kaakexpansiebehandeling te ondergaan vanwege een kruisbeet of een te smalle bovenkaak? Wees dan voorzichtig met snelle expansiemethoden die de kaak in korte tijd rigoureus verbreden. Dit kan op langere termijn leiden tot relaps (de terugvering), instabiliteit en bijwerkingen. Kies daarom verstandig en bespreek met uw behandelaar een methode die duurzaam is en de gewenste resultaten behaalt, zonder ongewenste gevolgen.

De bovenkaak heeft van nature een aangeboren breedte die in harmonie is met het hoofd, het gelaat en de schedel. Het is belangrijk om niet te ver te expanderen, aangezien dit de grenzen van aanpassing overschrijdt. Dit kan op termijn resulteren in tanden die gekanteld zijn, teruggetrokken tandvlees, loszittende tanden en een instabiele beet. Daarnaast kan het leiden tot aanzienlijke spanning op het kaakbot, de zenuwen en de omliggende structuren.

 

Onze conservatievere optie is vaak eerst scheefstaande kiezen rechtzetten binnen de aanwezige kaakbreedte. Eventueel kan daarna milde, geleidelijke expansie helpen. Deze aanpak respecteert de natuurlijke kaakbiomechanica beter. Het bot krijgt tijd zich aan te passen, wat de stabiliteit bevordert.

Cruciaal is het diagnosticeren van de werkelijke skeletale discrepantie, vaak is er een dental component. Alleen bij ernstige basale constrictie is rigoureuze expansie nodig. In andere gevallen kan een geleidelijke aanpak met quadhelix of met een uitneembaar expansieplaatje volstaan.

Concluderend, wees bedachtzaam met snelle expansie, zelfs als die chirurgisch ondersteund wordt. Goede diagnostiek, rechtzetten en mild uitzetten vormen een conservatieve basis voor een stabiel en gezond resultaat.

Snelle beugel

De hyrax doet zijn werk erg snel. Al na ongeveer drie weken kan je bovenkaak 8 tot 12 mm zijn verbreed. De hyrax moet dan nog wel maanden blijven zitten, zodat de bovenkaak weer goed vast kan groeien. 

 

Zo werkt een Hyrax