Ontstoken Kies: Effectieve Behandelingen en Pijnverlichtingstips

Last van een ontstoken kies? Kom hier direct te weten wat de symptomen zijn, hoe het behandeld kan worden en welke stappen u kunt ondernemen om de pijn te verzachten. Dit artikel gidst u door de essentiële informatie zonder omwegen, met praktische tips voor een spoedig herstel.

Key Takeaways

 • Ontstekingen in de kies worden veroorzaakt door tandbederf, tandvleesaandoeningen en trauma, en kunnen resulteren in symptomen zoals acute pijn, gevoeligheid voor temperatuurschommelingen en zwelling van de wang.

 • Effectieve behandelingen van een ontstoken kies variëren van het vullen en extractie van de tand, tot wortelkanaalbehandelingen, waarbij de keuze voor de behandeling afhangt van de ernst en de staat van de kies.

 • Preventie van kiesontsteking omvat het handhaven van een goede mondhygiëne en een gezond dieet, en het regelmatig bezoeken van de tandarts om ernstigere complicaties te voorkomen.

Ontstoken kies: oorzaken en symptomen

Een ontstoken kies is een veelvoorkomende oorzaak van kiespijn. Tandbederf, tandvleesaandoeningen en trauma kunnen allemaal ontstekingen veroorzaken. Een onbehandelde tandbederf bijvoorbeeld, kan leiden tot een infectie van de zachte kern van de tand. Tandvleesaandoeningen ontstaan door de ophoping van tandplak en resulteren in ontstekingen en de vorming van abcessen. Andere oorzaken van kiespijn kunnen zijn een lekkende vulling of een trauma, zoals een val of klap op de tand.

De symptomen van een ontstoken kies kunnen sterk variëren per individu. Sommige mensen ervaren:

 • Acute of constante zeurende of kloppende pijn

 • Gevoeligheid bij het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken

 • Gevoeligheid voor temperatuurveranderingen zoals warm en koud, wat een indicatie kan zijn van een ontsteking in de kies

 • Zwelling van de wang, wat duidt op de aanwezigheid van een abces

Overgevoeligheid die lang aanhoudt na een prikkel zoals koude kan wijzen op een onherstelbare ontsteking van de pulpa (irreversibele pulpitis). Kan het zijn dat deze aandoening het gevolg is van een langdurige blootstelling aan koude prikkels?

Oorzaken van ontstoken kies

Onvoldoende tandenpoetsen of incorrecte reiniging tussen de tanden kan een slechte mondhygiëne veroorzaken, wat kan resulteren in ophoping van tandplak en chronische tandvleesontsteking. Bovendien draagt het verminderen van de consumptie van suikerrijke voedingsmiddelen en dranken bij aan gezondere tanden en voorkomt het ontstekingen. Wanneer suiker reageert met plaquebacteriën, worden zuren gevormd die het tandglazuur aanvallen. Dit onderstreept het belang van het beperken van suikerhoudende voeding en dranken.

Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen tanderosie veroorzaken door het oplossen van tandglazuur, dus wordt aanbevolen om voeding met een lagere pH spaarzaam te consumeren. Hier zijn enkele tips om tanderosie te voorkomen:

 • Eet drie evenwichtige maaltijden per dag in plaats van regelmatig te snacken. Dit kan het risico op tandbederf en zuuraanvallen op tanden verminderen.

 • Drink water en melk in plaats van suikerhoudende of zure dranken. Dit is gunstig voor de tanden.

 • Als je vruchtensap drinkt, consumeer het dan tijdens maaltijden of verdun het met water om de blootstelling aan zuur te verminderen.

Tandplak op tanden en kiezen kan leiden tot gingivitis, dat zich naar het onderliggende kaakbot kan uitbreiden en parodontitis kan veroorzaken, waardoor ook de kans op kiesontsteking en andere gezondheidsproblemen toeneemt.

Symptomen om op te letten

Hoewel het gemakkelijk is om kiespijn te negeren, vooral wanneer het sporadisch of mild is, kunnen de symptomen van een ontstoken kies uiteenlopen van acute of constante zeurende of kloppende pijn tot gevoeligheid bij het consumeren van koud, warm of zoet voedsel en dranken. Als deze symptomen optreden, is het belangrijk om aandachtig te zijn en actie te ondernemen.

Gevoeligheid voor temperatuurveranderingen zoals warm en koud kan een indicatie zijn van een ontsteking in de kies. Een ontstoken kies kan gepaard gaan met zwelling van de wang, wat duidt op de aanwezigheid van een abces. Overgevoeligheid die lang aanhoudt na een prikkel zoals koude kan wijzen op een onherstelbare ontsteking van de pulpa (irreversibele pulpitis). Deze symptomen moeten niet worden genegeerd, want ze kunnen wijzen op een ernstiger onderliggend probleem.

Behandelingen voor een ontstoken kies

Bij het ervaren van symptomen van een ontstoken kies, is een consultatie met een tandarts voor een correcte diagnose en passende behandeling van cruciaal belang. Kiespijn is niet alleen ongemakkelijk, maar het kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. Het is belangrijk om te weten dat men heeft van kiespijn, zodat men de juiste stappen kan ondernemen om het probleem op te lossen en je kies te beschermen. Tandpijn door een ontsteking kan een oorzaak zijn van kiespijn, en het is essentieel om dit tijdig te behandelen.

Een tandarts kan door middel van onderzoek bepalen welke behandeling nodig is, gebaseerd op de oorzaak van de ontsteking. Mogelijke tandheelkundige behandelingen voor een ontstoken kies zijn een vulling, wortelkanaalbehandeling of extractie. De keuze voor een specifieke behandeling hangt af van de ernst van de ontsteking en de algehele conditie van de tand of kies. Aanvullend op tandheelkundige ingrepen kan medicatie worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.

Tandheelkundige ingrepen

Door het verwijderen van de zenuw die pijn veroorzaakt, kan een wortelkanaalbehandeling kiespijn verhelpen. Als de ontsteking aan de wortelpunt blijft bestaan, kan een wortelpuntbehandeling nodig zijn. Bij een wortelpuntbehandeling wordt het ontstoken weefsel rond de wortelpunt verwijderd, gevolgd door het plaatsen van een vulling in de wortel, onder plaatselijke verdoving.

Als een tand of kies ernstig beschadigd is, kan deze worden behandeld op verschillende manieren, als het nodig is, zoals:

 • Het trekken van de tand of kies

 • Het vullen van een gaatje met composiet om kiespijn te verlichten

 • Het plaatsen van een implantaat of brug in geval van complicaties zoals een breuk in de wortel of een opening naar de kaakholte, waarbij contact komt met de beschadigde tand of kies

Het uitstellen van behandelingen kan het mogelijk leiden tot een abces, wat toegang geeft voor bacteriën tot de pulpa van de tand en uiteindelijk de noodzaak voor chirurgische ingrepen vergroot.

Medicatie en pijnverlichting

Ibuprofen, met zijn analgetische en ontstekingsremmende effecten, wordt vaak gebruikt voor tandpijn. Indien standaard pijnstillers niet voldoende zijn, kan Diclofenac een alternatief zijn vanwege zijn vergelijkbare eigenschappen. Pain and swelling after dental surgery can be managed with pain relievers such as paracetamol and ibuprofen, unless contraindications like allergies or stomach disorders are present.

It is worth noting that some contraindications for ibuprofen include:

 • Patients over 65 years of age

 • Children under 12 years

 • Individuals with certain health conditions such as gastrointestinal diseases and severe kidney or liver dysfunction

Patients are advised by dentists and pharmacists not to experiment with medication on their own and to always seek professional advice regarding the appropriateness and dosage of painkillers for toothache.

Pijnverlichtingstips bij ontstoken kies

Naast professionele gebitsverzorging voor het behandelen van de oorzaak van tandontsteking, zijn er verschillende manieren om de pijn thuis te verlichten. These methods can provide temporary relief, giving you a bit of comfort until you can see je tandarts.

Koude en warme kompressen

Vooral bij kiespijn veroorzaakt door letsel, kunnen koude kompressen pijn verlichten en helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Een effectieve toepassing van een koud kompres houdt in dat je een in een handdoek gewikkelde zak ijs 20 minuten tegen de aangedane plek houdt en indien nodig elke paar uur herhaalt.

Daarentegen kan een warm kompres een eenvoudige methode voor thuis zijn om tandpijn te verlichten, door het bevorderen van de bloedstroom naar het gebied en het ontspannen van de spieren. Warme kompressen kunnen worden gebruikt door een warm, vochtig washandje tegen de wang te houden aan de kant van de getroffen tand om pijn te verlichten.

Zoutwater spoelen

Spoelen met zout water kan dienen als een natuurlijk ontsmettingsmiddel en kan helpen bij het verzachten van kiespijn. Om een zoutwateroplossing te maken, lost men een 1/2 theelepel zout op in een glas warm water en gebruikt dit als mondspoeling. Zoutwaterspoelingen kunnen pijnstillend en ontsmettend werken, waardoor ze tand of kiespijn bestrijden en zwelling tegengaan.

Het spoelen van de mond met zout water kan helpen om pijn en zwelling te verminderen na een tandheelkundige ingreep of bij mondzweren.

Kruidenremedies

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn. Kruidnagels zijn een natuurlijk middel dat al sinds de oudheid gebruikt wordt om kiespijn te behandelen. Kruidnagel werkt effectief als een antiseptisch middel en kan zowel pijn verdoven als ontstekingen verminderen.

Pepermunt bevat menthol, wat een licht verdovende werking heeft, en kan bijdragen aan de verlichting van kiespijn. Heeft u kiespijn? Pepermunt heeft verschillende vormen zoals thee, kompressen of olie die kunnen worden gebruikt om de pijn te verzachten, vooral in het geval van kiespijn.

Andere natuurlijke remedies zoals knoflook en vanille-extract hebben ook bewezen effectief te zijn bij het verlichten van kiespijn.

Preventie van ontstoken kies

Hoewel er veel manieren zijn om de pijn van een ontstoken kies te behandelen en te verlichten, is voorkomen altijd beter dan genezen. Preventie van tandbederf en ontstekingen begint bij het onderhouden van een goede mondhygiëne, een gezond dieet en regelmatige tandartsbezoeken.

Dagelijkse mondverzorging

Het goed te poetsen van je tanden twee tot drie keer per dag met fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel is van groot belang. Vermijd het poetsen direct na het eten om tandglazuurverlies te voorkomen; het is het beste om ‘s avonds voor het slapengaan en minstens één andere keer gedurende de dag te poetsen.

Het dagelijks flossen helpt om voedseldeeltjes en plaque te verwijderen van tussen de tanden waar een tandenborstel niet bij kan komen, waardoor het risico op ontsteking wordt verminderd. Het gebruik van een antibacteriële mondspoeling als onderdeel van een tweemaal daagse routine kan helpen bij het verminderen van bacteriële groei en het voorkomen van tandontsteking.

Voeding en levensstijl

Het is niet alleen belangrijk om een goede mondhygiëne te onderhouden, maar ook om goed te letten op je dieet en levensstijl. Slechte voedingsgewoonten en het veelvuldig gebruik van suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het ontstaan van tandheelkundige problemen zoals gaatjes. Ongezonde eetgewoonten zoals een hoge vetinname en een tekort aan vitaminerijk voedsel, evenals roken, kunnen leiden tot ernstige tandvleesontstekingen en problemen met het tandvlees.

Een dieet rijk aan vitamines, mineralen en verse producten kan helpen om tandvleesontstekingen te voorkomen en is cruciaal voor het behoud van gezonde tanden en een frisse adem. Gezondere snackopties die minder snel leiden tot tandbederf, omvatten:

 • kaas

 • rauwe groenten

 • noten

 • broodstengels Daarnaast is het belangrijk om ook warm eten te consumeren voor een evenwichtige voeding.

Wanneer naar de tandarts gaan?

Het is van cruciaal belang om te herkennen wanneer professionele hulp nodig is voor tandpijn. Bij acute kiespijn of tandpijn die plotseling opkomt en steeds erger lijkt te worden, of ‘s nachts ondraaglijk wordt, is een onmiddellijk bezoek aan de tandarts of een spoed tandarts essentieel.

Kiespijn die langdurig aanhoudt, steeds erger wordt en mogelijk duidt op een wortelontsteking, vereist aandacht van een tandarts om ernstige mondgezondheidsproblemen te voorkomen. Kiespijn wat leidt tot secundaire symptomen zoals hoofdpijn of die gevoeld wordt tijdens het kauwen, zijn indicatoren dat professionele tandheelkundige hulp nodig is.

Summary

In dit artikel hebben we de verschillende oorzaken, symptomen, behandelingen en preventiemethoden voor een ontstoken kies besproken. Hoewel kiespijn een veelvoorkomend probleem is, is het belangrijk om het niet te negeren en professionele hulp te zoeken wanneer nodig. Door goede mondhygiëne, een gezond dieet en regelmatige tandartsbezoeken te onderhouden, kunnen we de kans op het ontwikkelen van tandbederf en ontstekingen sterk verminderen. Onthoud, het voorkomen van een probleem is altijd beter dan het behandelen ervan.

Frequently Asked Questions

Wat te doen bij een ontstoken kies?

Neem een pijnstiller zoals paracetamol or ibuprofen om de pijn te verlichten en spoel de mond met warm, licht gezouten water of kruidenthee om het ontstoken gebied te verzorgen. Overweeg kruidnagel in de mond te nemen om de pijn tijdelijk te verdoven. Onthoud dat professionele medische hulp nodig kan zijn.

Hoe weet je of je een ontstoken kies hebt?

Als je pijn hebt bij aanraking, rood en gezwollen tandvlees ervaart, en gemakkelijk bloedt, kan dit wijzen op een ontstoken kies. Je kan ook gevoeligheid met warm en koud ervaren, een dikke wang hebben of hevige kiespijn hebben. Je tandarts kan dit vaststellen tijdens een controle of bij het maken van een foto.

Hoe lang doorlopen met ontstoken kies?

In de meeste gevallen zal de irritatie van een ontstoken kies na 1 tot 2 dagen afnemen. Als de pijn langer aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met een tandarts.

Hoe kom je het snelst van kiespijn af?

Om snel van kiespijn af te komen, neem een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen, houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied, spoel de mond met warm water of kruidenthee, en kauw op kruidnagel voor tijdelijke verlichting van de pijn. Veel succes!

Wat zijn de oorzaken van een ontstoken kies?

Een ontstoken kies kan worden veroorzaakt door tandbederf, tandvleesaandoeningen, trauma, onvoldoende mondhygiëne en een suikerrijk dieet. Het is belangrijk om deze oorzaken te vermijden voor een goede mondgezondheid.