Orthodontische afwijkingen

Om mogelijke orthodontische afwijkingen tijdig te kunnen ontdekken, is het raadzaam om regelmatig zorgvuldig naar je eigen gebit of dat van je kind te kijken en te inspecteren. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit scheve tanden, overbeet of andere problemen die de positie van de tanden en kaken beïnvloeden. Houd er rekening mee dat deze problemen vaak minder duidelijk zichtbaar zijn dan op gedetailleerde foto's. Daarom worden hieronder gestileerde tekeningen getoond. Het is daarom van belang om alert te blijven op eventuele veranderingen en indien twijfelachtig een orthodontist te raadplegen voor een professionele beoordeling.

Vroege controle bij orthodontist

Het is daarom ten zeerste aan te bevelen om iedereen zijn gebit te laten controleren door een ervaren professional, zoals de orthodontist. Een vroegtijdige controle is vooral bij jonge kinderen van groot belang, omdat eventuele problemen bij hen makkelijker en sneller kunnen worden verholpen. Daarom raden wij sterk aan om een eerste controle rond het zevende levensjaar in te plannen. Het is namelijk op deze leeftijd dat de tanden en kaken nog in ontwikkeling zijn, wat het mogelijk maakt om preventieve maatregelen te nemen en eventuele afwijkingen vroegtijdig te behandelen.

Veel voorkomende gebitsafwijkingen kunnen een breed scala aan orthodontische problemen omvatten.

In onze praktijk komen we regelmatig de volgende veelvoorkomende kwesties tegen: scheve tanden, overbeet, onderbeet, kruisbeet, open beet, diasteem (ruimte tussen tanden), tanden op de verkeerde plek, te veel of te weinig ruimte voor tanden, en overvolle of te weinig tanden. Het is belangrijk om deze afwijkingen vroegtijdig te herkennen en ze tijdig aan te pakken om een gezond en mooi gebit te behouden.