Zwellingen en bloeduitstortingen

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 11:27

In ons gezicht bevinden zich heel veel kleine bloedvaatjes. Na een tandheelkundige ingreep aan je mond of kaken kan je gezicht dan ook sterk reageren met bloeduitstortingen en zwellingen. Met jouw medewerking kunnen we de zwellingen en bloeduitstortingen zoveel mogelijk verminderen en de genezing versnellen.

 

Bloeduitstortingen

Een bloeduitstorting ontstaat doordat kleine bloedvaatjes in de huid zijn beschadigd, waardoor er bloed zich ophoopt onder de huid. Een ‘blauwe plek’ is hiervan een bekend voorbeeld. De plek kan gevoelig zijn bij aanraken. De bloeduitstorting wordt door het lichaam afgebroken en omgezet in ‘bilirubine’. Dit is te zien in het veranderen van de kleur: van blauw/paars, naar groen/geel totdat de plek na enkele dagen tot weken weer genezen is.

 

Zwellingen

Bloeduitstortingen kunnen ook dieper in de huid liggen waardoor er in eerste instantie geen verkleuring van de huid zichtbaar is. Er ontstaat dan een zwelling. Dit is een normaal verschijnsel. De mate van de zwelling wisselt per persoon. Zwellingen zijn binnen 48 uur na de ingreep het hevigst om na enkele dagen tot weken volledig te verdwijnen.

 

Koelen en verwarmen

De eerste dag na de ingreep is het goed de plek te koelen. Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale ‘icepacks’ verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten. Het is hierbij belangrijk om het ijs nooit rechtstreeks op de huid te leggen, maar het altijd eerst in een (thee)doek te wikkelen.

 

De dag hierna kun je de plek beter verwarmen dan koelen. Warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten en de bloedcirculatie wordt verhoogd. Dit bevordert het genezingsproces. Er zijn hiervoor speciale ‘heatpacks’ verkrijgbaar. Wikkel ook deze altijd eerst in een doek zodat de huid niet kan verbranden.

 

Wat je nog meer kunt doen:

Arnica zalf

Arnica is een natuurlijk middel dat zwellingen vermindert en de doorbloeding van de huid verbetert. Bloeduitstortingen trekken hierdoor sneller weg. Arnica zalf is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Smeer de zalf meerdere keren per dag op de aangedane plek totdat de klachten verdwenen zijn.

 

Vitamine C

Vitamine C helpt beschermend collageenweefsel op te bouwen rond de bloedvaten, waardoor blauwe plekken minder snel ontstaan en sneller genezen. Vooral aardbeien, kiwi’s en bladgroenten zijn een rijke bron van vitamine C.

 

Veel drinken

Door veel water te drinken versnel je het genezingsproces. Je lichaam kan dan makkelijker afvalstoffen afvoeren waardoor je sneller herstelt van de tandheelkundige ingreep.