Roken met een beugel

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 11:26

Dat roken slecht is voor je gezondheid, is inmiddels wel bekend. Minder bekend is dat roken ook vele gebitsproblemen kan veroorzaken. Tijdens een beugelbehandeling kan dit voor grote problemen zorgen.

 

Gele tanden

Roken helpt niet mee aan een witte, stralende lach. De teer in sigaretten zorgt voor tandplak: een gele aanslag op je tanden en kiezen. Vooral rondom de slotjes en op de overgang naar je tandvlees blijft tandplak makkelijk zitten. Wanneer de gele aanslag niet goed wordt weggepoetst, kan dit zorgen voor onherstelbare schade aan je gebit.

 

Tandvleesproblemen

Wie rookt, heeft zelfs met goed poetsen, meer tandvleesproblemen.

Door de teer en andere schadelijke stoffen in tabak, lopen rokers meer risico op ontstoken tandvlees. Bij rokers is ontstoken tandvlees veel minder makkelijk te herkennen. De nicotine zorgt namelijk voor vernauwde bloedvaten, waardoor tandvlees minder rood is en minder snel bloedt. Zonder dat je het merkt, breidt de ontsteking zich verder uit, waardoor je tanden en kiezen los kunnen gaan zitten of zelfs helemaal uitvallen.

Een ander probleem is terugtrekkend tandvlees. Nicotine trekt in je slijmvliezen en droogt het tandvlees uit, waardoor het langzaam slinkt. Eenmaal verdwenen tandvlees komt nooit meer terug.

 

Langere en minder effectieve behandeling

Tanden verplaatsen het best in gezond tandvlees. Als je rookt, duurt een orthodontische behandeling dan ook altijd langer. En wat ook erg zonde is: door te roken, verschuiven je tanden na de beugel-behandeling sneller terug naar hun oude plek.

 

Jouw keuze maakt het verschil

Door te roken kies je voor een slechter gebit en een langzame, minder effectieve beugelbehandeling. Zonde van alle tijd en moeite die je erin steekt. Heb je besloten om te stoppen met roken? Gefeliciteerd! Al twee tot zes weken na het stoppen zijn de gunstige effecten te zien in je mond. Je kunt dan tijdelijk meer last hebben van bloedend tandvlees. Dit is niet fijn maar wel een goed teken! Door goed te blijven poetsen verdwijnt de ontsteking en stopt het bloeden. Door te stoppen met roken, kies je voor een gezond gebit en een stralende lach!