Tanderosie

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 11:28

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Deze zuren komen voornamelijk uit dranken, voedingsmiddelen en maagzuur. De slijtage aan het gebit is onomkeerbaar: eenmaal verdwenen tandglazuur komt nooit meer terug.

 

Heb ik tanderosie?

Drink je veel sap of frisdrank en spoel je de drankjes rond door je mond?

Dan is de kans groot dat je schade krijgt aan je gebit: tanderosie dus! Dit is in het begin moeilijk te herkennen. Het kan daarom zijn dat je tanderosie hebt, zonder het te weten…

 

Tanderosie herken je dan ook vaak pas als het al te laat is. Je tanden en kiezen zijn dan dunner en doorschijnender geworden, waardoor het onderliggende gele tandbeen steeds meer zichtbaar wordt: je krijgt dus gele tanden! Het gebit is dan ook gevoelig voor koude, hete, zure en zoete voedingsmiddelen. Gaat de slijtage verder, dan worden je tanden en kiezen zelfs korter. Dit is vaak vooral bij de voortanden te zien.

 

Wat drink jij meestal?

Zure drankjes spelen een grote rol bij het ontstaan van tanderosie. Hoe meer je hiervan drinkt, hoe meer kans op tanderosie je hebt. Maar ook hoe langer je de drankjes in je mond houdt, hoe meer schade er optreedt: meteen doorslikken dus die drankjes! Wat drink jij meestal? Kijk hieronder eens hoe zuur dat is.

 

Zure voedings-middelen hebben een lage PH-waarde. Hoe lager de PH-waarde, hoe slechter het is voor je gebit.

 

Maagzuur

Maagzuur is zeer slecht voor het gebit. Mensen die veel overgeven door bijvoorbeeld spijsverterings-klachten, brandend maagzuur of een eetstoornis (b.v. boliimia) hebben vaak veel last van tanderosie.

 

Hoe kan ik tanderosie voorkomen?

Wees er op tijd bij! Zelf kun je veel doen om tanderosie te voorkomen:

  • Neem zo min mogelijk zure producten, maximaal 1 tot 2 keer per dag.
  • Eet niet de hele dag door, maar zorg voor maximaal 7 eetmomenten per dag. Zo krijgt speeksel genoeg tijd om de zuren te neutraliseren.
  • Houd zure voedingsmiddelen en dranken zo kort mogelijk in je mond.
  • Drink zure drankjes door een rietje om zo het contact met de tanden en kiezen te verminderen (zuig het in geen geval door de voortanden naar binnen!).
  • Zuig niet op zure snoepjes, of vitamine-tabletten.
  • Citrusvruchten zijn erg zuur. Zuig daarom niet op citroenen of sinaasappels.
  • Spoel je mond met water, na het eten van zure producten.
  • Kauw regelmatig op een stukje suikervrije (!) kauwgom. Zo neutraliseer je het zuur en stimuleer je de aanmaak van speeksel.
  • Tandglazuur wordt zachter door de inwerking van zuren. Poets daarom pas minimaal 3 kwartier na het eten of drinken van zure producten je tanden.