Verplaatsen van de bovenkaak

Open beet

Wanneer je boven- en onderkaak niet goed op elkaar passen, kan een kaakcorrectie uitkomst bieden. Als je veel ruimte hebt tussen je voortanden terwijl je kiezen op elkaar staan, heb je ook wel een ‘open beet’.

Beugelbehandeling

Bijna altijd krijg je voor de ingreep eerst een beugelbehandeling wat vaak zo’n 1,5 jaar duurt. Door de beugel komen je tanden en kiezen alvast in een nette rij te staan. Hierdoor kunnen je boven- en onderkaak tijdens de operatie netter en preciezer op elkaar worden gezet.

 

Operatie

Door middel van een operatie via de mond of door de neusbijholten wordt er, afhankelijk van de situatie, één of meerdere botsneden gemaakt in de bovenkaak.

 

Gewenste richting

Hierna kan de bovenkaak in de gewenste richting worden geplaatst. Soms moet hiervoor een extra stukje bot worden bevestigd. Dit stukje bot wordt vaak uit de onderkaak of bekkenkam genomen.

 

Kleine schroefjes

Na de ingreep wordt de bovenkaak in de meeste gevallen door middel van kleine schroefjes aan elkaar bevestigd. De mond kan dan meteen na de operatie weer worden geopend.

 

Herstellen

Het kan zijn dat je de eerste weken na de operatie wat minder gevoel hebt in je bovenlip en neusvleugels. Dit trekt vaak binnen een paar weken vanzelf weer weg.