Te grote onderkaak

Onderbeet

Wanneer je onderkaak verder uitsteekt dan je bovenkaak, kan een kaakcorrectie uitkomst bieden. Een te grote onderkaak wordt ook wel een ‘onderbeet’ of een ‘centenbak’ genoemd.

Beugelbehandeling

Bijna altijd krijg je voor de ingreep eerst een beugelbehandeling wat vaak zo’n 1,5 jaar duurt. Door de beugel komen je tanden en kiezen alvast in een nette rij te staan. Hierdoor kunnen je boven- en onderkaak tijdens de operatie netter en preciezer op elkaar worden geplaatst.

 

Operatie

Door middel van een operatie via de mond wordt er aan beide kanten van de onderkaak een stukje bot weggehaald.

 

Kaakdelen aansluiten

Hierna kan de onderkaak naar achteren worden geschoven. De kaakdelen sluiten na de operatie mooi op elkaar aan.

 

Draadjes of schoefjes

Na de ingreep zijn er, afhankelijk van het soort operatie dat is uitgevoerd, twee mogelijkheden. In het eerste geval worden je boven- en onderkaak door middel van staaldraadjes aan elkaar vastgemaakt, zodat de kaken goed recht op elkaar kunnen groeien. Na ongeveer zes weken worden de draadjes verwijderd. In deze periode kun je alleen vloeibaar voedsel nemen. Een andere mogelijkheid is dat de kaakchirurg de boven- en onderkaak met kleine schroefjes aan elkaar bevestigt. De mond kan dan meteen na de operatie weer worden geopend.

 

Herstellen

Het kan zijn dat je de eerste weken na de operatie wat minder gevoel hebt in je onderlip. Dit herstelt vaak vanzelf binnen een paar weken. In sommige gevallen kan het wat langer duren. De bewegingen van de onderlip blijven echter altijd normaal.

 

Kaakoperatie bij een te grote onderkaak