Hyrax

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:35

Een hyrax wordt gebruikt om de bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Hoe werkt een hyrax?

Een hyrax zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de hyrax zit een schroefje die iedere dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Het apparaat duwt zo je tanden en kiezen naar buiten. Er kan hierdoor een spleet tussen de voortanden ontstaan. Deze spleet sluit vaak vanzelf weer, maar kan ook gecorrigeerd worden met een slotjesbeugel.

 

Vroeg stadium

Omdat bij kinderen het weefsel in het midden van de bovenkaak nog soepel is, wordt de hyrax alleen in een vroeg stadium toegepast. Daarna is het weefsel teveel vergroeid en is het verbreden van de bovenkaak alleen nog mogelijk door middel van een kaakoperatie.

 

Wennen

In het begin is het dragen van een hyrax best wennen. Hij wordt iedere dag weer op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kun krijgen op je tanden, kiezen of kaken. Het praten en eten met een hyrax went snel. Zorg ervoor dat je de hyrax altijd goed schoon houdt, zodat er geen etensresten achter blijven zitten.

 

Snelle beugel

De hyrax doet zijn werk erg snel. Al na ongeveer drie weken kan je bovenkaak 8 tot 12 mm zijn verbreed. De hyrax moet dan nog wel een paar maanden blijven zitten zodat de bovenkaak weer goed vast kan groeien. Hierna kun je genieten van je een nieuwe, brede en stralende lach!

 

Zo werkt een Hyrax