Elastieken

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:31

Elastieken worden vaak gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Ze zorgen ervoor dat je boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst. De elastieken worden hiervoor aan de kleine haakjes van je slotjesbeugel bevestigd en zetten zo de tandboog in je boven- en onderkaak op spanning.

 

Dag en nacht dragen

Om het beste resultaat te bereiken, moeten de elastieken dag en nacht gedragen worden, dus ook tijdens het eten. De elastieken doen namelijk pas hun werk zodra ze eenmaal ‘op gang’ zijn gekomen. Zelfs als je de elastieken maar een paar uur per dag niet draagt, kan het al zijn dat ze helemaal niet werken en je tanden weer terugveren.

 

Elastieken vervangen

Alleen met het tandenpoetsen mag je de elastieken even uit doen. Het is handig om de elastiekjes dan even om je vinger te wikkelen, zodat je ze niet kunt vergeten weer in te doen.

Vervang de elastieken minimaal drie keer per dag. Als de elastieken breken, plaats dan direct nieuwe. Zo gaat de behandeling veel sneller en krijg je een goed passend en regelmatig gebit!

 

Twee soorten elastieken

Klasse 2 elastieken worden gebruikt wanneer je een overbeet hebt. Je onderkaak staat dan te ver naar achteren ten opzichte van je bovenkaak.

Bij klasse 3 elastieken werkt het precies andersom. Deze worden gebruikt wanneer je een onderbeet hebt. Je onderkaak staat dan te ver naar voren ten opzichte van je bovenkaak.

Zo werken elastieken bij een overbeet (klasse 2)

Zo werken elastieken bij een onderbeet (klasse 3)