Retentiebeugels

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:20

Als je beugel eruit mag, heb je een mooi en regelmatig gebit. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog wel de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Er zijn veel verschillende soorten retentiebeugels:

Spalkje

Een spalkje is een dun metalen draadje die aan de binnenkant van je voortanden wordt geplakt. Het draadje zorgt ervoor dat je tanden niet kunnen verschuiven. Een spalkje blijft vaak meerdere jaren zitten, hiervan merk je bijna niets. Zo krijgen je tanden en kiezen genoeg tijd om netjes op hun nieuwe plek te blijven staan.

Invisible Retainer (IR)

Een ‘IR’ (Invisible Retainer) is een soort plastic hoesje die je over je tanden en kiezen kunt schuiven. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven. Na een jaar kun je de IR steeds minder gaan dragen. Als je merkt dat de beugel strakker gaat zitten, doe hem dan weer wat vaker in. Draag de IR net zo lang totdat je tanden en kiezen goed stabiel zijn vastgegroeid.

Damon Splint

Deze retainer bestaat uit twee plastic hoesjes die aan elkaar vast zitten. De Damon Splint houdt hiermee je boven- en onderkaak in de juiste positie. Tegelijk zorgt de retainer ervoor dat je tanden en kiezen niet meer kunnen verschuiven, waardoor ze stevig vast kunnen groeien op hun nieuwe plek. Vooral in het begin kan het zijn dat de Splint retainer ’s nachts uit je mond valt, zonder dat je het merkt. Draag de retainer dan overdag een paar uur extra, zodat je de gemiste uren weer inhaalt.

Hawley retainer

De Hawley retainer lijkt veel op de plaatbeugel. Soms heeft deze retentiebeugel tijdens de beugelbehandeling ook al zijn dienst gedaan als plaatbeugel. Het enige verschil is dat de Hawley retainer je tanden en kiezen niet meer naar de juiste plek duwt, maar ze nu alleen nog op hun nieuwe plaats laat staan. Draag de retainer net zo lang totdat je tanden en kiezen stabiel staan.

 

Zo wordt een spalkje geplaatst

  1. Voorbereiding: De orthodontist begint met het zorgvuldig schoonmaken van je tanden om ervoor te zorgen dat er geen plaque of vuil achterblijft op de tanden die met het spalkje in aanraking komen.

  2. Meten en aanpassen: De orthodontist meet de exacte lengte die het spalkje moet hebben en snijdt of buigt het draad dienovereenkomstig om het op maat te maken voor jouw gebit.

  3. Lijmen: Nadat het spalkje op maat is gemaakt, wordt een speciale lijm aangebracht op de achterkant van je voortanden. Dit lijm zorgt ervoor dat het spalkje stevig kan hechten.

  4. Plaatsing: De orthodontist plaatst het aangepaste spalkje voorzichtig op de achterkant van je voortanden en drukt het stevig aan om een goede hechting te verzekeren.

  5. Uitharding: De lijm wordt doorgaans uitgehard met behulp van een speciale lichtbron, zoals een UV-lamp, zodat het spalkje stevig op zijn plaats blijft zitten.

  6. Controle: Na het plaatsen van het spalkje zal de orthodontist ervoor zorgen dat alles goed zit en dat je beet nog steeds correct is.