Plaatbeugel

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:21

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die is bedoeld om tanden of kiezen die scheef staan, recht te duwen. Deze beugel kan tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen (dit kan wel met een slotjesbeugel). De plaatbeugel is daarom alleen geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.

 

Hoe werkt een plaatbeugel?

De beugel bestaat uit een plastic ‘plaatje’ dat tegen je gehemelte zit. Met de ijzeren haakjes klem je de beugel vast aan je kiezen. De metalen draad die over je tanden zit, is veerkrachtig en zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in een mooie rij worden geplaatst.

 

Expansieplaat

Een expansieplaat is een speciaal soort plaatbeugel die ook wordt gebruikt om je bovenkaak te verbreden. Hiervoor moet de schroef in de expansieplaat iedere week 1 slag uitgedraaid worden.

 

Beugel-instructies

Voordat je de beugel krijgt, vertelt de orthodontist hoeveel uur per dag de plaatbeugel gedragen moet worden. De plaatbeugel kan tijdens het eten gewoon ingehouden worden. Maak je beugel na iedere maaltijd goed schoon met een harde tandenborstel, water en eventueel een oplossing van schoonmaakazijn.

 

Zo werkt een plaatbeugel