Blokbeugel / Van Beek activator

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 09:22

Een  blokbeugel of ‘Van Beek activator’ is een uitneembare beugel die ervoor zorgt dat je kaken recht worden gezet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De blokbeugel wordt vaak gebruikt wanneer je onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

 

Hoe werkt een Van Beek activator?

De beugel bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan je bovenkaak en duwt tegelijk je onderkaak naar voren. Je kaken groeien op deze manier in de goede stand.

 

Beugel-instructies

Voordat je de beugel krijgt, vertelt de orthodontist hoeveel uur per dag de beugel gedragen moet worden. Je kunt de beugel niet dragen met het sporten, tijdens het eten of bij het tandenpoetsen. Maak tijdens het tandenpoetsen je beugel goed schoon met een harde tandenborstel, water en eventueel een oplossing van schoonmaakazijn.

 

De blokbeugel geeft het beste resultaat wanneer je nog in de groei bent.

 

Zo werkt een Van Beek activator

Een blokbeugel of ook wel de ‘Van Beek activator’ heeft twee functies: hij stimuleert de groei van je onderkaak en remt de groei van de bovenkaak af. De beugel bestaat uit een soort ‘blok’ die klemt aan je bovenkaak en tegelijk je onderkaak naar voren duwt. In combinatie met een hoofdband zorgt dit er voor dat je kaken op deze manier in de goede stand groeien.