Wat is een Active Invisible Retainer (AIR)

Een Active Invisible Retainer of AIR is een orthodontisch apparaat dat wordt gedragen tijdens de nacht en gedurende ongeveer 22 uur per dag. Het wordt meestal voorgeschreven door een orthodontist als onderdeel van een orthodontische behandeling om tanden en kaken in de juiste positie te brengen.

Het belangrijkste doel van een actieve nachtbeugel is om de tanden en kaken te corrigeren en afwijkingen in de beet of de stand van de tanden te verbeteren. Het kan worden gebruikt om verschillende orthodontische problemen aan te pakken, zoals overbeet, onderbeet, kruisbeet of scheve tanden.

De actieve nachtbeugel is ontworpen om krachten uit te oefenen op specifieke tanden of kaken, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. Het kan bestaan uit metalen draden, veersystemen, plastic platen of andere componenten die zijn aangepast aan de mond van de patiënt.

Het dragen van een actieve nachtbeugel gedurende ongeveer 22 uur per dag betekent dat het apparaat alleen wordt verwijderd tijdens maaltijden en bij het poetsen van de tanden. Dit zorgt ervoor dat er voldoende tijd is voor de juiste werking en effectieve correctie van de tanden en kaken.

Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist strikt op te volgen met betrekking tot het dragen van de actieve nachtbeugel. Het niet naleven van de aanbevolen draagtijd kan de effectiviteit van de behandeling verminderen en de behandelingsduur verlengen.

Het is ook essentieel om de actieve nachtbeugel goed te onderhouden door regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Het is raadzaam om regelmatig op controleafspraken te gaan bij de orthodontist om de voortgang van de behandeling te evalueren en eventuele aanpassingen aan de beugel te laten maken.

Het dragen van een actieve nachtbeugel kan in het begin wat ongemak veroorzaken, zoals druk op de tanden en de kaken. Dit is normaal en meestal wennen de meeste mensen hier na verloop van tijd aan.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het dragen van de actieve nachtbeugel, omdat orthodontische correctie een geleidelijk proces is dat tijd kost. Door de beugel regelmatig te dragen volgens de instructies van de orthodontist, kunnen de gewenste resultaten uiteindelijk worden bereikt.