Wat is een Invisible Retainer / Nachtbeugel

Een nachtbeugel, ook wel een nachtapparaat of nachtretainer genoemd, is een orthodontisch hulpmiddel dat 's nachts wordt gedragen om de stand van de tanden en kaken te behouden of te corrigeren. Het wordt meestal gebruikt nadat orthodontische behandeling, zoals het dragen van een beugel, is voltooid.

Het doel van een nachtbeugel is om ervoor te zorgen dat de tanden en kaken op de juiste positie blijven na het verwijderen van de vaste beugel. Het dragen van een nachtbeugel helpt om mogelijke verschuivingen of terugval van de tanden te voorkomen, aangezien de tanden en kaken enige tijd nodig hebben om stabiel te worden na een orthodontische behandeling.

Er zijn verschillende soorten nachtbeugels, maar de meest voorkomende is de zogenaamde 'retainer', die meestal gemaakt is van doorzichtig kunststof. De retainer past over de tanden en oefent lichte druk uit om de tanden op hun plaats te houden. Het dragen van een nachtbeugel is meestal comfortabel en onopvallend, omdat het voornamelijk 's nachts wordt gedragen.

Het is belangrijk om de aanwijzingen van de orthodontist op te volgen met betrekking tot het dragen van de nachtbeugel. Regelmatige controles bij de orthodontist zijn ook nodig om de voortgang van het behoud te controleren en eventuele aanpassingen aan de nachtbeugel te doen indien nodig.