Algemene orthodontie informatie

 

Orthodontie voor kinderen

Orthodontie is voor alle leeftijden. Toch is het soms beter een orthodontie behandeling al vroeg te laten beginnen. Zo kunnen wij bij jonge kinderen nog goed de kaakgroei begeleiden en kunnen wij sommige problemen makkelijker verhelpen als ze vroeg ontdekt worden.

Lees meer »

Woordenlijst orthodontie

Een orthodontist, ook wel bekend als een 'beugeltandarts', is een specialist op het gebied van tandheelkunde die zich richt op het rechtzetten van scheve tanden en het verbeteren van de beet. Een bracket, ook wel 'slotje' genoemd, is een klein metalen of keramisch onderdeel dat op de tand wordt geplaatst en helpt bij het verplaatsen ervan tijdens een orthodontische behandeling.

Lees meer »

Orthodontische afwijkingen

Om mogelijke orthodontische afwijkingen tijdig te kunnen ontdekken, is het raadzaam om regelmatig zorgvuldig naar je eigen gebit of dat van je kind te kijken en te inspecteren. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit scheve tanden, overbeet of andere problemen die de positie van de tanden en kaken beïnvloeden. Houd er rekening mee dat deze problemen vaak minder duidelijk zichtbaar zijn dan op gedetailleerde foto's. Daarom worden hieronder gestileerde tekeningen getoond. Het is daarom van belang om alert te blijven op eventuele veranderingen en indien twijfelachtig een orthodontist te raadplegen voor een professionele beoordeling.

Lees meer »

Risico's van orthodontie

Hoewel een orthodontische behandeling bijna altijd zorgt voor een mooier en beter functionerend gebit, kent deze behandeling, net als andere vormen van behandeling aan het lichaam, beperkingen en risico’s. Gelukkig komen bij orthodontische behandelingen complicaties zelden voor en zijn ze dan ook bijna nooit een reden om af te zien van de behandeling.

Lees meer »

Invisible retainer / nachtbeugel

 

Wat is een Invisible Retainer / Nachtbeugel

Een nachtbeugel, ook wel een nachtapparaat of nachtretainer genoemd, is een orthodontisch hulpmiddel dat 's nachts wordt gedragen om de stand van de tanden en kaken te behouden of te corrigeren. Het wordt meestal gebruikt nadat orthodontische behandeling, zoals het dragen van een beugel, is voltooid.

Lees meer »

Wat is een Active Invisible Retainer (AIR)

Een Active Invisible Retainer of AIR is een orthodontisch apparaat dat wordt gedragen tijdens de nacht en gedurende ongeveer 22 uur per dag. Het wordt meestal voorgeschreven door een orthodontist als onderdeel van een orthodontische behandeling om tanden en kaken in de juiste positie te brengen.

Lees meer »

Werkwijze van TOP

 

Hygiëne binnen TOP

Veiligheid staat bij ons voorop. Daarom werken we bij TOP volgens een strak hygiëne protocol. We zorgen niet alleen voor onze persoonlijke hygiëne, ook de behandelkamer en de instrumenten die we gebruiken voldoen aan de laatste sterilisatienormen.

Lees meer »

Nazorg

En dan komt het moment dat je beugel eruit mag. Dit is altijd een erg leuk en spannend moment. Je ziet dan het resultaat en je rechte, stralende tanden.

Lees meer »

Tussentijdse controle

Om goed in de gaten te houden of je tanden mooi recht komen te staan, zien we je om de 5/6 weken graag terug voor de tussentijdse controle. De specialisten van TOP kijken dan even naar je gebit en beugel.

Lees meer »

De behandeling

Bij de meeste orthodontische behandelingen worden vaste of uitneembare beugels gebruikt. Deze beugels zorgen ervoor dat tanden, kiezen en kaken in een optimale positie worden geplaatst.

Lees meer »

Poetsafspraak bij TOP

Met schone tanden en gezond tandvlees gaat een beugelbehandeling een stuk sneller. Wanneer je een beugel draagt, vraagt je gebit extra aandacht om goed schoon te houden. Het is daarom belangrijk dat je goed weet hoe je moet poetsen voordat je een beugel krijgt.

Lees meer »

Het eerste bezoek bij TOP

Tijdens het eerste consult bij TOP maken we kennis met elkaar. De orthodontist zal de stand van je tanden, kiezen en kaken goed bekijken en vertellen wat de mogelijkheden zijn. We gaan de eerste keer ook meteen foto’s maken van je gebit, kaken en gezicht.

Lees meer »

Werkwijze

Bij TOP zorgen we ervoor dat onze behandelingen zo effeciënt mogelijk verlopen. In grote lijnen bestaat een behandeling bij ons uit de volgende stappen:

Lees meer »

Kosten

 

Voordeel op je beugel

Orthodontiekosten die gemaakt zijn binnen uw gezin, zijn op te voeren als aftrekpost bij de jaarlijkse belastingaangifte. Het gaat dan om het deel van de kosten dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Lees meer »

Vergoedingen

In veel gevallen worden de kosten voor een orthodontische behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt omdat wij inschreven staan in het BIG register (www.bigregister.nl). Bijzondere gevallen, zoals hulp bij aangeboren afwijkingen als schisis (hazenlip), worden volledig vergoed door de basisverzekering. Overige hulp valt meestal onder de aanvullende verzekering.

Lees meer »

Tarieven

Al meteen tijdens het eerste bezoek krijgt u van ons een indicatie van de te verwachten kosten. Dit is afhankelijk van de duur en het soort behandeling. Wij zorgen ervoor dat onze zorg voor u altijd betaalbaar blijft. Gemiddeld kost een orthodontiebehandeling tussen de €2000,- en €2500,-, verspreid over twee tot drie jaar. In veel gevallen wordt dit bedrag vergoed door de zorgverzekeraar.

Lees meer »

Dit kost het

Een orthodontische behandeling kost gemiddeld rond de €2500,-. In veel gevallen worden deze kosten (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraar. Na de behandeling krijgt u een factuur die u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer »

Soorten beugels

 

Soorten beugels

Een orthodontische behandeling gebeurt met behulp van beugels. Er zijn twee soorten beugels: de vaste beugel en de uitneembare beugel.

Lees meer »

Slotjesbeugel

Een slotjesbeugel zorgt ervoor dat je tanden en kiezen afzonderlijk van elkaar recht worden gezet. Na het dragen van deze beugel heb je een mooi, regelmatig gebit.

Lees meer »

Blokbeugel / Van Beek activator

Een  blokbeugel of ‘Van Beek activator’ is een uitneembare beugel die ervoor zorgt dat je kaken recht worden gezet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De blokbeugel wordt vaak gebruikt wanneer je onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

Lees meer »

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is een uitneembare beugel die is bedoeld om tanden of kiezen die scheef staan, recht te duwen. Deze beugel kan tanden of kiezen kantelen, maar niet verplaatsen (dit kan wel met een slotjesbeugel). De plaatbeugel is daarom alleen geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.

Lees meer »

Buitenbeugel

Een buitenbeugel heeft twee functies: hij beïnvloedt de groei van je bovenkaak en verplaatst je bovenste kiezen. Hierdoor krijg je meer ruimte in je mond, zodat scheve tanden recht gezet kunnen worden en je beter kunt kauwen. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan.

Lees meer »

Retentiebeugels

Als je beugel eruit mag, heb je een mooi en regelmatig gebit. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog wel de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Er zijn veel verschillende soorten retentiebeugels:

Lees meer »

Extra's bij een beugel

 

Beugelchip

Een snellere behandeling dankzij de beugelchip! De chip kan in uitneembare beugels geplaatst worden en registreert op basis van lichaamstemperatuur de precieze tijd dat de beugel in je mond is geweest. Jokken over het dragen van een beugel is hiermee verleden tijd!

Lees meer »

Hyrax

Een hyrax wordt gebruikt om de bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Ook ontstaat er meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Lees meer »

Quad Helix

De quad helix wordt gebruikt om kleine afwijkingen in de breedte van je bovenkaak te corrigeren. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Het scheefgroeien van je onderkaak wordt hiermee voorkomen.

Lees meer »

TAD ortho-implantaat

Voor het krijgen van mooie rechte tanden is het in sommige gevallen nodig TAD’s (Temporary Anchorage Devices) te gebruiken. Ze worden regelmatig toegepast in onze behandelingen en vervangen voor een groot deel de buitenbeugel.

Lees meer »

Bite turbo's

Bite turbo’s worden vaak gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Wanneer je voortanden te ver over je ondertanden heen vallen, kun je gemakkelijk slotjes losbijten.

Lees meer »

Elastieken

Elastieken worden vaak gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Ze zorgen ervoor dat je boven- en onderkaak goed passend op elkaar worden geplaatst. De elastieken worden hiervoor aan de kleine haakjes van je slotjesbeugel bevestigd en zetten zo de tandboog in je boven- en onderkaak op spanning.

Lees meer »

Indirect bonding

Snel, comfortabel, nauwkeurig en voorspelbaar. Wij maken gebruik van Indirect bonding technieken in combinatie met jouw slotjesbeugel. Met deze nieuwe, geavanceerde techniek kunnen wij nauwkeuriger werken en de behandeltijd met meer dan 30% verkorten, vergeleken met de traditionele werkwijze. Dit betekent minder controleafspraken, een comfortabeler behandeling en nog prachtiger resultaten.

Lees meer »

Orthodontie voor volwassenen

 

MRA snurkbeugels

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een soort nachtbeugel die wordt gebruikt als oplossing tegen snurken. De MRA zorgt ervoor dat de onderkaak tijdens de slaap naar voren wordt geschoven en de tong beter op zijn plaats blijft zitten. Zo wordt de luchtweg verruimd en kan de tong minder makkelijk in de keel zakken.

Lees meer »

Orthodontie voor volwassenen

Het is nooit te laat om te profiteren van een orthodontie behandeling. Tegenwoordig is meer dan 1 op de 4 mensen die zich bij een orthodontist aanmeldt ouder dan 18 jaar. Dit heeft een duidelijke reden: gezonde tanden kunnen in de meeste gevallen even gemakkelijk voor volwassenen als kinderen recht worden gezet. In overleg met jou wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Lees meer »

Kaakoperaties

 

Kaakoperaties

Voor het krijgen van een mooi en evenwichtig gebit is het in sommige gevallen nodig niet alleen de tanden en kiezen te verplaatsen, maar ook de kaken. Wanneer je kaken niet goed op elkaar passen, kan dit leiden tot beschadigingen of pijn aan het kaakgewricht, de tanden of het tandvlees. Ook kan het zijn dat je een overbeet hebt, je gezicht scheef staat, je moeilijk kunt kauwen of je mond niet goed kan sluiten.

Lees meer »

Beugel EHBO

 

Wat te doen bij problemen?

Voor het mooiste resultaat is het belangrijk zelf je eigen gebit en beugel ook goed in de gaten te houden. Heb je het gevoel dat er iets niet goed is of los zit aan de beugel, neem dan contact met ons op (tel. 053-4318185). Wij maken graag tijd voor je vrij om je te helpen.

Lees meer »

Poetsen en voeding

 

Poetsen

Goed poetsen is belangrijk voor ieder gebit, of je nu een beugel draagt of niet. Je wilt gaatjes en ontstoken tandvlees voorkomen en mooie witte tanden behouden.

Lees meer »

Poetsinstructie

Goed poetsen is belangrijk voor ieder gebit, of je nu een beugel draagt of niet. Je wilt gaatjes en ontstoken tandvlees voorkomen en mooie witte tanden behouden.

Lees meer »

Waarom goed poetsen

Door goed te poetsen verwijder je tandplak: een witte of gele aanslag op je tanden. Tandplak bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die etensresten omzetten in zuren. Deze zuren kunnen je tandglazuur en tanden aantasten. Dit kan zorgen voor gaatjes in je gebit. 

Lees meer »

Complicaties in de mond

 

Tanderosie

Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Deze zuren komen voornamelijk uit dranken, voedingsmiddelen en maagzuur. De slijtage aan het gebit is onomkeerbaar: eenmaal verdwenen tandglazuur komt nooit meer terug.

Lees meer »

Zwellingen en bloeduitstortingen

In ons gezicht bevinden zich heel veel kleine bloedvaatjes. Na een tandheelkundige ingreep aan je mond of kaken kan je gezicht dan ook sterk reageren met bloeduitstortingen en zwellingen. Met jouw medewerking kunnen we de zwellingen en bloeduitstortingen zoveel mogelijk verminderen en de genezing versnellen.

Lees meer »

Roken met een beugel

Dat roken slecht is voor je gezondheid, is inmiddels wel bekend. Minder bekend is dat roken ook vele gebitsproblemen kan veroorzaken. Tijdens een beugelbehandeling kan dit voor grote problemen zorgen.

Lees meer »

Ontstoken tandvlees

Gaat je tandvlees snel bloeden tijdens het tandenpoetsen of eten? Dan is de kans groot dat je last hebt van ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en ligt los om de tanden. Toch is ontstoken tandvlees niet altijd makkelijk te herkennen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen erop wijzen dat je tandvlees ontstoken is.

Lees meer »